Interiéry.cz

Interiéry.cz

16.04.2020
Protože tapetování je věda, je potřeba i trochu informací o tapetách. O druzích tapet se dočtete v článku časopisu Interiéry a na Interiéry.cz
Lepení vliesových tapet
Vliesové tapety: jsou vhodné pro veškeré podklady, stěny, zdi, stropy atd., opatřené všemi druhy vnitřních omítek, sádrokartonem, na betonové panely, podkladové tapety, dřevotřískové desky apod. Zvláště jsou tyto tapety vhodné na stěny s trhlinami v podkladu, stabilizují tlak na citlivé podklady (desky z měkkých vláken apod). Výhodou vliesové tapety z vláknité buničiny je dokonalá prodyšnost.
Lepení vinylových tapet
Vinylové tapety: jsou vhodné do všech typů interiérů (zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry). V závislosti na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy je možno tapety použít pro různé účely. Koupelnové tapety je možné použít do vlhkého prostředí, např. do koupelny a WC. Vinylové tapety na zeď mají velmi dobrou překrývací schopnost při použití na křivé a popraskané stěny.
Lepení papírových tapet
Papírové tapety: jsou vhodné do všech interiérů, nehodí se však do vlhkého prostředí a ani na stěny, které hodně praskají. Stěny místnosti důkladně očistěte a vyrovnejte nerovnosti, např. stěrkou. Staré tapety na zeď a vodou rozpustnou malbu odstraňte, nejlépe vodou nebo odstraňovačem tapet nebo lepidlem na tapety rozpuštěném ve vodě (cca 1 krabička na 8–10 l). Jiné přípravky nedoporučujeme, jinak se mohou vsáknout do nového povrchu (žluté fleky). Když je podklad suchý a pevný, můžete přistoupit k lepení. Na čerstvou omítku nebo stěrku raději radši naneste penetrační nátěr. Penetraci podkladu můžete provést i lepidlem na lepení tapet, a to podle návodu na lepidle.
Druhy tapet dle použitého materiálu
Papírové tapety mají obvykle jednu nejvýraznější výhodu oproti jiným a touto výhodou je nízká cena. Vinylové tapety na zeď jsou vhodné do všech typů interiérů (zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry). Vliesové tapety je relativně nový druh tapet a díky jednoduchému zpracování se těší stoupající oblibě.
Příprava před lepením tapet
Před tapetováním zkontrolujte symboly,které jsou důležité při nákupu a následnou prací s tapetami. Tapetujte vždy tapetami jedné výrobní série! Všechny tapety by měly mít stejné výrobní číslo, abyste dosáhli stejného odstínu.Podklad musí být rovný, čistý, nemastný, zbavený všech nátěrů nebo předešlých tapet. Hladké povrchy a staré lakové barvy doporučujeme omýt a zdrsnit smirkovým papírem. Nerovnosti omítky opravte pomocí sádry či sádrového tmelu, vyhlaďte ho špachtlí a po zaschnutí přesmirkujte. Na silně savé a drsné povrchy naneste podkladový nátěr. Drsnější štukové omítky vyhlaďte, případně podlepte tapetovým podkladovým papírem.
Trendy pro stěny

Trendy pro stěny

05.02.2016
Trendy pro stěny.Dekoratéři a tvůrci bytového designu pro nás každým rokem nachystají novou paletu barevných odstínů. které vládnou aktuální sezoně interiérového vybavení a bytových dekorací. Které módní barvy letos vtrhnou do našich domovů?