12.10.2021

Jak se vyrábí naše tapety na zeď?

Než se tapeta na zeď dostane k zákazníkovi, je před ní dlouhá cesta. Jako jediný výrobce tapet v České republice jsme pro Vás připravili zajímavý článek, kde se dozvíte, jak naše společnost Vavex vyrábí tapety.

Dlouhá cesta výroby začíná prací designéra, který připravuje vzor. K tomu potřebuje znát nadčasové klasiky, nové světové trendy, ale i bílá místa na trhu. Designéři ladí barvy, vzory ale i materiály. Většina tapet je papírových, ale oblíbená je i netkaná fleece textilie nebo jejich kombinace. Designéři tvoří opravdu velkou spoustu návrhů. Do kolekcí a další fáze výroby ovšem míří jen ty nejlepší z nejlepších návrhů tapet.

Už při samotném návrhu je třeba rozkreslit vzory do jednotlivých barev. Při tisku má totiž každá barva svůj hlubotiskový válec, který se vyrábí ve specializovaných firmách. Po dodání válců už můžeme založit papír do stroje, namíchat barvy a začít tisknout.

Náš razící stroj Rotomec může najednou tisknout až 8 barev. Papír probíhá pod jednotlivými válci, kdy každý nanáší svou barvu. Barva se po nanesení okamžitě suší ve svítící komoře.

Kvalitu tisku a soutisk jednotlivých barev nepřetržitě sledují digitální kamery. Správný soutisk barev je právě jedna z nejnáročnějších částí výroby tapet. Jen tak může vzniknout požadovaná barva neboli odstín. Kamery jsou schopné odhalit i odchylky, které lidské oko vůbec nezaznamená.

Když je vzor natištěn, ořízneme ořezové značky a tapety míří do dalšího patra naší továrny. Zde máme lepící a stáčecí linku. Na potištěnou tapetu lepíme podklad a z nekončící tapety se stává precizně zabalená role se správnou délkou a šířkou. Posledním krokem před tím, než se tapeta na zeď může vydat do světa, je ochranný obal a etiketa. To proto, aby kvalitní tapety Vavex, byly na první pohled poznat.

Tapety expedujeme do všech koutů České republiky ale i do celého světa. Tapety míří k designérům, architektům či přímo na prodejny, kde čekají na své zákazníky.

Shrneme-li si veškeré informace, tak zde máme jednotlivé kroky výroby našich tapet na zeď Vavex.

  • Designer připravuje vzor
  • Rozkreslení vzoru do jednotlivých barev
  • Dodání hlubotiskových válců
  • Založení papíru do stroje
  • Namíchání barev
  • Tisk
  • Digitální kamery sledují kvalitu tisku
  • Na potištěnou tapetu se lepí podklad a vzniká zabalená role
  • Dodání ochranného obalu a nalepení etikety

Máte zájem o tapetu s Vaším motivem?

Ve Vavexu umíme vyrobit i zakázkové tapety na míru. Ty se netisknou přes hlubotiskové válce, ale používá se zde digitální tisk. Jsme schopni vyrobit prakticky jakoukoliv velikost, a to s libovolným motivem. Máte zájem vědět o digitálním tisku tapet více? Přečtěte si o něm zde. Digitální tisk u nás provádí Petr Havrlík. Zajímavé postřehy z jeho pracovní náplně si můžete přečíst tady.