17.9.2021

Rozhovor s Petrem Havrlíkem – grafikem Vavexu

Přečtěte si rozhovor s grafikem firmy Vavex. Dozvíte se například, jaká část jeho práce ho baví nejvíce. Také se dozvíte, jaké originální tapety si zákazníci nechají nejčastěji tisknout.

Jak vypadá vaše denní pracovní náplň? Co vše ve Vavexu máte na starosti?

Moje denní pracovní náplň je velmi různorodá. Každý den dělám vlastně něco jiného. Ve Vavexu mám na starosti vše, co se týká hardwaru a softwaru, od počítačů po servery, správu webových stránek, instalace a implementace. Moje další pracovní náplň je právě v oblasti grafiky. Tvořím různé reklamní bannery a letáky a provádím korekturu externě zadaných grafických materiálů. Spolupracuji i s designéry. Ti ve Vavexu vymýšlí nové kolekce tapet, ale tvořím pro ně také 3D vizualizace koupelen.

Dále zpracovávám požadavky na originální tapety, které jsou přímo na míru. Upravuji zaslané fotografie a snažím se, aby zákazník vždy dostal co nejkvalitněji vyrobenou tapetu. Ty tiskneme na naší latexové tiskárně. Digitální tisk je čím dál více oblíbený, tiskneme na různé materiály a šíře.

Co si lidé na své originální tapety nechávají nejčastěji tisknout? Jsou to fotografie z dovolené, fotky dětí nebo něco úplně jiného?

Fotografie z dovolené to tak často nejsou a paradoxně to nejsou ani fotky dětí. Jedná se spíše o různé přírodní motivy, případně města anebo speciální grafické návrhy od designerů. Pro tisk tapety je zapotřebí mít celkem kvalitní fotografii, a to bohužel ani dnes fotky z mobilních telefonů či menších kompaktních fotoaparátů z dovolených většinou nesplňují. Naštěstí existují fotobanky, kde je nepřeberné množství motivů, a to jak přírody, tak různých abstrakcí. A právě takové fotografie upravuji a tisknu nejčastěji. Druhým nejčastějším případem jsou autorské návrhy designérů, kdy chce mít zákazník svůj originál.

Jaká část vaší práce vás baví nejvíce?

Musím říci, že mě moje práce baví jako celek. Je různorodá a nedá se říci, co by mě bavilo více či méně. Je skvělé, že dělám pořád něco jiného. Jeden den tisknu a navrhuji tapety. Druhý den například programuji naše webové stránky. Už od mládí mě fascinovaly počítače a práce s nimi, proto jsem rád, že mám možnost sestavovat či spravovat PC. Občas to proložím 3D návrhem koupelny. Zkrátka se rozhodně nenudím.

Máte vy sám doma také nějakou tapetu?

Ač by se zdálo, že budu mít vytapetovány všechny místnosti, tak opak je pravdou. Žádnou tapetu doma nemám. Dávám přednost jednoduchým bílým zdem. Barevně vymalován je jen jeden pokoj, a to ten dětský.

Jak jste se k práci ve Vavexu dostal a jak dlouho zde pracujete?

Od páté třídy základní školy jsem začal hrát volejbal a propracoval jsem se až do extraligového mužstva volejbalového oddílu Příbram. V té době byla firma Vavex hlavním sponzorem týmu. Po studiu jsem si nejprve ve Vavexu odsloužil civilní službu a následně jsem zde zůstal na stálo. Z počátku jsem se více věnoval volejbalu, který mě částečně živil, ale jak přibývaly roky, dostávala práce ve firmě Vavex více a více přednost. Od roku 2013 jsem se již této práci věnoval naplno. Se vším všudy ve Vavexu působím přes dvacet let.