25.10.2021

Rozhovor se Zdeňkem Hrabovským - tiskařem z naší firmy Vavex

Přečtěte si rozhovor s našim tiskařem Zdeňkem Hrabovským, který ve společnosti Vavex pracuje již 25 let. Dozvíte se například, jaké motivy se nejčastěji tisknou, a jak se výroba tapet změnila od 90. let.

Jaké technologie výroby tapet na zeď existují a jaké používáte?

Způsobů výroby tapet existuje celá řada. Určitě mezi ně patří například Flexo tisk či rotační sítotisk, ale my jsme rádi, že zde, v továrně v Teplicích, používáme rotační hlubotisk. Sice se jedná o nejnáročnější technologii z hlediska přípravy tiskových šablon – ocelových válců, ale výsledný efekt zaručuje dosažení nejjemnějších detailů.

Finální úprava tapet je zajištěna na razicí a stáčecí lince, kde jsme v minulosti pociťovali absenci teplé ražby. V současné době se nám však daří připravovat velmi pěkný plastický povrch tapety, a to pomocí napěňovacích barev. Už se těším na výrobu první kolekci tapet s touto technikou.

Jak se výroba tapet změnila v čase? Vidíte nějaký posun?

Na začátku výroby, v 90 letech minulého století, jsme vyráběli série tapet i po dvou až třech tisících rolí od jednoho vzoru. To jsme vyráběli hlavně pro státy bývalého sovětského svazu a později pro zákazníky ve Velké Británii. Tyto doby už jsou pryč a dnes vyrábíme série tapet také pouze po 100 rolích. Dříve jsme tiskli na papírové materiály, vyráběli jsme si své vlastní duplexové tapety. Dnes již na výrobu papírových tapet kupujeme většinou hotový duplexový materiál, ale stále častěji se tapety vyrábí na vliesovém materiálu.

Co se nejčastěji tiskne? Motivy rostlin, imitace kamenů nebo něco úplně jiného?

To je různé. Asi nejčastěji vyráběnou tapetou na zeď jsou motivy cihly a dřeva, které stále vyrábíme v tisícových sériích. Také obyčejné jednobarevné tapety vyrábíme velmi často ve velkých sériích.
Tzv. designové tapety, velmi často s geometrickými motivy, vyrábíme v menších sériích, ale o to víc je práce zajímavá a mám z ní radost.

Co stojí za kvalitně vyrobenou tapetou? Jistě existují méně kvalitní dovážené napodobeniny.

Základem každé tapety je použitý materiál – papír a barvy. V poslední době je velký důraz kladen na ekologii a udržitelný rozvoj. Jak jsem již zmínil, na papírové tapety používáme většinou již hotový duplexový materiál o plošné hmotnosti 150 g/m2 s certifikátem FSC. To znamená, že papír nebyl těžen v pralesích Afriky nebo Jižní Ameriky. Na výrobu tapet používáme vodou ředitelné barvy, při kterých nedochází ke znečišťování ovzduší.

Jak jste se k práci tiskaře tapet dostal a jak dlouho ve Vavexu pracujete?

Vyučil jsem se na kuchaře. Nejdříve jsem dělal kuchaře na horách, ale restaurace změnila majitele a já musel o dům dál. Začínal jsem jako kotelník v Západočeských papírnách, ale brzy jsem přešel k tisku. Začínal jsem na jednobarevném stroji, až jsem se vypracoval jako tiskař na šesti barevný hlubotisk, kde jsem dodnes. Ve Vavexu pracuji užod roku 1997!