08.9.2021

Výroba obalů

Ve Vavexu nevyrábíme pouze tapety na zeď. S příchodem nových technologií průběžně hledáme, jak využít starší stroje. Začali jsme tisknout dárkové balicí papíry, zejména ty vánoční. U těch jsme ale neskončili.

Rozšířená technologie výroby tapet hlubotiskem je vhodná především pro velké výrobní série. Taková série dříve měla až dva tisíce rolí, dnes je běžné hlubotiskem tisknout i jen pár stovek rolí. Pokud k tomu přidáme i velice populární digitální tisk, který umožňuje ekonomicky vyrábět i velmi malé série, je jasné, že jsme ve Vavexu hledali způsob, jak stávající technologie využít. Začali jsme tedy tisknout vánoční balicí papíry a před dvěma lety jsme rozšířili výrobu obalů také do potravinářského průmyslu.

Hlavní část výroby potravinových obalů zaujímají obaly na máslo, tvarohy, sýry a mnohé další. Zkrátka takové obaly, jejichž základ tvoří hliníková fólie spojená voskem s nepromastitelným papírem. Dokoupili jsme nové výrobní stroje, jako například slepovací stroj Kroenert a dezénovací stroj Heidemman, který razí potřebná loga. Takto připravená fólie pak potiskuje na hlubotiskovém stroji Rotomec.

Jak se jednotlivé obaly liší?

Obaly pro másla a tuky

Obal má v sobě hliníkovou fólii o tloušťce 7 až 9 mikrometru. Ta je laminačním voskem slepena s papírem se zvýšenou odolností vůči tukům a vodě o gramáží 30–50 g/m2. Na hliníkovou fólii se aplikuje podlak a nanáší se tisk.

papir2.jpg

Obaly bujonových kostek

Bujonové kostky mohou být baleny velmi podobně jako másla, jen se z pravidla používá tlustší hliníková fólie, která se opět lepí voskem k odolnému papíru. Tyto obaly mohou být bez potisku, potištěné hlubotiskem a navrch lze aplikovat dezén neboli vzorek. Na hliníkovou fólii se může na závěr nanést thermo svařitelný lak pro dokonalé hermetické uzavření.

papir1.jpg

papir4.jpg

Obaly pro čokolády a cukrovinky

Základem je opět hliníková fólie slepena voskem a papírem. Ten u čokolád nemusí být tak odolný jako například u másel a tuků, a proto se používá papír s menší gramáží 19-30 g/m2. Čokoládu je potřeba chránit před světlem a vlhkostí. Takto vyrobený obal navíc uchovává i její aroma.

papir3.jpg

papir5.jpg

Výroba dárkového balícího papíru

Na první pohled tapetám ne příliš vzdálený výrobek. Dárkové balicí papíry vyrábíme nejčastěji v roličkách o 1,5 až 10 metrů délky a 0,7 metru šíře. Naše dárkové papíry jsou vyráběny pouze z kvalitního LWC papíru, nejčastěji s gramáží 60 g/m2. Právě díky silné gramáži a šestibarevnému hlubotisku nepřijdou vaši blízcí o narozeninové či vánoční překvapení.