09.11.2021

Jak si správně vybrat tapetu na zeď?

Tapety Vám pomohou vytvořit útulný domov. Jak si ale vybrat tu nejlepší tapetu, která bude vyhovovat Vašim požadavkům? Přečtete si o základním rozdělení tapet, které vám určitě pomůže s výběrem.

V závislosti na použitém materiálu rozlišujeme tři druhy tapet: papírové, vinylové a vliesové.

Papírové tapety

Papírové tapety jsou vyhledávány především pro svoji nízkou cenu. Jsou nejlevnější variantou a stále výrazně zastoupenou skupinou tapet. Papírové tapety Vavex jsou vyráběny na vysoce kvalitním slepovaném duplexovém papíru, který zaručuje jejich rozměrovou stálost. Na výběr máte z raženého, potištěného či mačkaného papíru. Při výrobě používáme pouze vysoce ekologické barvy, které zaručují vysokou světlostálost a otěruvzdornost. Nabízíme nejen jednobarevné papírové tapety, pořídit můžete ale i tapety s oblíbenými motivy imitací materiálů (dřevo, cihly apod.) a dalšími dekory.

Papírovou tapetu si vyberte na našem e-shopu zde.

Vinylové tapety

Vinylové tapety na zeď jsou vhodné do všech typů interiérů (zdi, sádrokartony, umakart, různé omyvatelné nátěry). V závislosti na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy je možno tapety použít pro různé účely. Vinylové tapety můžete použít například do koupelny či na WC. Vinylová tapeta si s vlhkostí poradí. Vinylové tapety mají také velmi dobrou překrývací schopnost, a tak se dají použít také například na křivé či popraskané stěny.

Vinylovou tapetu si vyberte na našem e-shopu zde.

Vliesové tapety

Tento druh tapet je relativně nový a díky jednoduchému zpracování se těší stoupající oblibě. Pro výrobu vliesových tapet se používá jednostranně impregnovaný vlákninový nosný materiál. Je tvořen převážně z buničiny a textilních vláken, která jsou spojena pojivem. Tím se dosáhne maximální rozměrové stability. Materiál se navíc vyznačuje vysokou propustností vzduchu a vodní páry.

Další zvláštnost vliesových tapet spočívá v tom, že se lepidlo aplikuje pouze na stěnu (stejnoměrně, a ne příliš silně) a tapeta se přikládá suchá. Vliesové tapety, na rozdíl od papírových, také nevyžadují čas na provlhčení.

Vliesovou tapetu si vyberte na našem e-shopu zde.

Jakou tapetu si tedy vybrat?

Hned ze začátku je dobré promyslet, do jaké místnosti tapeta přijde, jak moc odolná potřebuje být a jaký rozpočet na ní máte k dispozici. Barevně, stylem a vzorem by tapeta měla korespondovat se zbytkem interiéru. Je proto dobré mít v hlavě představu, jakého výsledku chceme dosáhnout. Chcete nadčasový a minimalistický obývací pokoj? Možná je pro vás vhodná tapeta s dekorem betonu. Máte raději teplejší barvy a přírodu? Zkuste tapety s floristickými motivy. Pokud plánujete místnost ozvláštnit, zvolte kontrastní odstín tapety.

Pokud stále nevíte, jakou tapetu vybrat, nejprve si promyslete Vaše základní požadavky. Pokud vybíráte hlavně dle ceny, tak si raději kupte papírovou tapetu. Pokud máte zájem o tapetu, která odolá vlhkosti, je omyvatelná nebo překryje různé nerovnosti, sáhněte po vinylové tapetě. Nejrychleji a nejjednodušeji se Vám bude pracovat s vliesovou tapetou.

Nejste si jisti, jakou konkrétní tapetu vybrat? Přijďte do jedné z našich Vavex prodejen a my vám s výběrem rádi poradíme.