17.5.2016

Lepení vliesových tapet

Vliesové tapety: jsou vhodné pro veškeré podklady, stěny, zdi, stropy atd., opatřené všemi druhy vnitřních omítek, sádrokartonem, na betonové panely, podkladové tapety, dřevotřískové desky apod. Zvláště jsou tyto tapety vhodné na stěny s trhlinami v podkladu, stabilizují tlak na citlivé podklady (desky z měkkých vláken apod). Výhodou vliesové tapety z vláknité buničiny je dokonalá prodyšnost.

  • Podklad:

    Stěny místnosti pečlivě očistěte a upravte nerovnosti, např. vyrovnávací hmotou. Staré tapety a vodou rozpustnou malbu odstraňte. Pokud je podklad suchý a pevný, můžete přistoupit k lepení. Čerstvou omítku, stěrku, sádrokartony a veškeré savé podklady raději opatřete penetrací. Penetraci podkladu můžete provést lepidlem na lepení tapet, a to podle přiloženého návodu. Vlhké podklady nejsou vhodné. Rovněž pokud je podklad výrazně barevně odlišný nebo vzorovaný, je lépe jej natřít penetrací v odstínu tapety. Pokud budete tapetu přetírat, podklad může být barevně odlišný.

  • Lepidlo:

    Na lepení je nutné použít speciální lepidlo na vliesové tapety.

  • Lepení:

    délka pásu vliesové tapety na zeď = výška místnosti + 0,05 m přídavek nahoře a dole na prořez. V případě, že jsou vliesové tapety se vzorem, přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vliesové tapety si raději označte tužkou, aby nedošlo při lepení k převrácení pásu tapety.
    První pás lepíme od okna směrem ke dveřím. Předem si pomocí olovnice vyznačte svislou linii. Vliesové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech je můžete přelepit přes sebe. Při lepení přes zásuvky a vypínače vypněte el. proud, při vlastním lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a pak vyřízněte. Při lepení okenních výklenků nechte tapetu přečnívat a potom ji přesně odřízněte. U radiátorů stačí tapetu 10–15 cm založit. Stropy raději lepte ve dvojici. Lepidlo nanášejte na stěnu nebo na tapetovaný podklad ( podle pokynů výrobce ) roztíracím válečkem. Suché pásy nařezané vliesové tapety sviňte lícem dovnitř, vzniklou roličku přiložte na lepidlem natřenou stěnu, tapety odvíjejte a přitlačujte na stěnu gumovým válečkem. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřízněte nožem pomocí pravítka. Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned pomocí čistého hadříku. Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou, na vyschlou tapetu si pomocí tužky a pravítka označte místo, kde ji chcete nalepit.