10.2.2021

Kde se vzaly tapety?

Lidé měli potřebu zkrášlovat si stěny svých obydlí od nepaměti. Ať už to byly pravěké malby na stěnách jeskyní, vytesané hieroglyfy zdobící egyptské chrámy nebo orientální dlaždicové mozaiky v palácích sultánů. Tapety ovšem pochází ještě z větší dálky. Kde se vzaly a jaká byla jejich cesta na stěny českých domácností, kanceláří a hotelů?

Z dálného východu k sultánům až do ložnice Jindřicha VIII

První tapety bychom na evropském kontinentu hledali marně. Byly totiž vytvořeny v daleké Číně a to již 200 let před naším letopočtem. V Číně totiž vznikl i první papír a netrvalo příliš dlouho, než ho začali využívat pro dekoraci interiérů. Tajemství výroby zůstalo ale poměrně dlouho zachováno. Umění výroby papíru a tapet se přes čínské dělníky rozšířilo na Blízký východ až během 8. století.

Původní lněná vlákna arabští vynálezci nahradili dřevem a bambusem a vznikl jemnější, o hodně kvalitnější papír. Do Evropy se tapety rozšířily v následujících stoletích. Nejstarší evropská tapeta dnešní podoby je k vidění v anglické Cambridge a pochází z roku 1509. Anglický původ není náhodou. Po vyostření vztahů a přerušení obchodních cest mezi Jindřichem VIII a zbytkem katolické Evropy, nemohla již anglická šlechta nakupovat oblíbené gobelíny. Náhradou jim byly právě papírové tapety a Velká Británie se stala jedním z nejvýznamnějších center výroby tapet na světě.

Francouzská elegance a šmrnc

Papírové a novější vzorované tapety si oblíbil i britský velvyslanec a vyzdobil jimi své sídlo ve Francii. Ty se Francouzům tak zalíbily, že dokonce převzali pomyslné první místo v tapetové produkci. O rozkvět tapet se postarala hlavně rodina Papillonů, která založila první továrnu a začala používat tiskové bloky pro tisk opakovaných vzorů.

A jak to bylo u nás?

V Čechách tapetový boom nastal až v 19. století. Tapety se rychle staly jednou z nejpopulárnějších potřeb pro domácnost. Dvacáté století, zejména éra socialismu, jsou s tapetami přímo spojeny. Umíte si představit tehdejší panelákový byt bez tapet? Bohužel právě použití těchto tapet v rámci výstavby komunistických, panelákových sídlišť v padesátých a šedesátých letech je jeden z důvodů značné neoblíbenosti tapet současnými generacemi.

Tapety se začaly nahrazovat malbou a úpadek popularity tapet se podařilo zastavit až díky novému materiálu z netkané textilie, která umožnila lepší aplikaci tapet na stěny a mnohem jednodušší strhávání tapet. Zejména právě díky těmto vliesovým tapetám jsou tapety opět žhavým zbožím!

Video o historii tapet

Natočili jsme krátké video o historii tapet zde...