27.7.2021

Jak jsme stavěli továrnu na tapety v Saudské Arábii

Ve své třicetileté historii jsme toho ve Vavexu zažili již hodně. Jedním se zajímavých momentů bylo několikaměsíční jednání s našimi partnery v Saudské Arábii o vybudování továrny na výrobu tapet přímo v jejich hlavním městě, Rijádu.

Jak to všechno začalo

Vavex se každoročně účastní mnoha předních veletrhů, a to jak u nás, tak v zahraničí. Na mezinárodním veletrhu stavebnictví The Big 5, který se koná v Dubaji a kde jsme vystavovali naše tapety, jsme se seznámili s firmou Amana Group a navázali s ní úspěšnou několikaletou spolupráci. Tapety Vavex se tak dostali do dalšího kouta světa. Na základě oboustranné spokojenosti se nám naskytla možnost vybudování továrny přímo v Rijádu, hlavním městě království Saudské Arábie. Měli jsme dostat pozemky pro stavbu výrobních prostor a dalších hal, součástí dohody byly také přislíbené investice na výrobní stroje sloužící k tisku tapet, ale třeba také balení vyrobených tapet. Nabídka to byla velmi lákavá, ale pro naši firmu to bylo poměrně velké sousto. Do projektu jsme tedy přizvali našeho dlouholetého obchodního partnera a přítele, Dona Lenona z americké společnosti Len-Tex, která vyrábí tapety do hotelů a dalších obchodních a veřejných prostorů.

Cesta do Saudské Arábie

Ačkoliv dnes je cesta do Saudské Arábie pro občany České republiky jednodušší, v době našeho vyjednávání se jednalo o jednu z těch nejhůře dostupných destinací a obdržet vízum nebylo vůbec snadné. Po všech peripetiích se ale zadařilo a náš ředitel a zakladatel, Václav Velát, mohl do Saudské Arábie přeci jen vycestovat. Vše bylo v naprostém pořádku, až do doby, než měl pan Velát po přistání projít pasovou kontrolou a vstoupit tak na území Saudské Arábie. Ukázalo se, že vydané vízum bylo propadlé. Termín vstupu do země se totiž počítal už od vydání víza. Ačkoliv se za pana Veláta přímo na letišti přimlouval i šejk Amana, bylo to marné. Nezbylo nic jiného, než se otočit a vrátit zpět domů. My jsme se ale nevzdali, za 3 měsíce vyrazili znovu, s platným vízem, a navíc již spolu s Donem z amerického Len-Texu.

Jednání a poznávání země

Ačkoliv byla jednání velmi intenzivní, měli jsme možnost poznat krásy Saudského království a navštívili jsme i veškeré islámské památky. Po týdnu vyjednávání bohužel vyšlo najevo, že z původního slibu, kdy mělo být téměř vše zdarma, sešlo, a nově vznikla nutnost 50% investic. A také to současně znamenalo, že bychom nemohli být oficiálními spoluvlastníky nově vzniklé společnosti. Majitelem arabské společnosti totiž může být jen a pouze rodilý občan Saudské Arábie. Z českoamerické továrny na dálném východě tedy sešlo, ale krásné vzpomínky a zkušenosti z tohoto obchodního dobrodružství zůstávají.