30.11.2016

Vliesové tapety jsou praktické

Vlastnosti tapety

Vliesové tapety jsou speciální tapety z netkané textilie, které se vyrábějí česáním polyesterových a celulózových vláken, přičemž vlákna jsou vzájemně svázaná pojivem. Tím se dosáhne maximální rozměrové stability. Tapety se navíc vyznačují vysokou propustností vzduchu a vodní páry. Nosná vrstva je lisovaná a vyhlazovaná, na vytváření vzorů se používá PVC pěna nebo polyakrylát. Svojí oblíbenost mají vliesové tapety především díky jejich snadné aplikaci na stěny, kdy se lepidlo nanáší pouze na stěnu a tapeta se přikládá suchá - odpadá tak máčení a provhlčování tapet. Nespornou výhodou je také jejich snadné odstranění (tapetu typu vlies lze v suchém stavu stáhnout ze stěny) a případná oprava při poškození tapety. Vliesové tapety se bezproblémově používají, jsou odolné proti opotřebení a jsou rovněž vhodné na přemostění drobnějších trhlin. Na lepení vliesových tapet doporučujeme lepidlo Beeline z naší nabídky.

Lepení a příprava vliesové tapety na zeď

Podklad:

  • Stěny místnosti pečlivě očistěte a upravte nerovnosti, např. vyrovnávací hmotou. Staré tapety a vodou rozpustnou malbu odstraňte. Pokud je podklad suchý a pevný, můžete přistoupit k lepení. Čerstvou omítku, stěrku, sádrokartony a veškeré savé podklady raději opatřete penetrací. Penetraci podkladu můžete provést lepidlem na lepení tapet, a to podle přiloženého návodu. Vlhké podklady nejsou vhodné. Rovněž pokud je podklad výrazně barevně odlišný nebo vzorovaný, je lépe jej natřít penetrací v odstínu tapety. Pokud budete tapetu přetírat, podklad může být barevně odlišný.

Lepidlo na tapety:

Lepení:

  • délka pásu vliesové tapety na zeď = výška místnosti + 0,05 m přídavek nahoře a dole na prořez. V případě, že jsou vliesové tapety se vzorem, přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vliesové tapety si raději označte tužkou, aby nedošlo při lepení k převrácení pásu tapety. První pás lepíme od okna směrem ke dveřím. Předem si pomocí olovnice vyznačte svislou linii. Vliesové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech je můžete přelepit přes sebe. Při lepení přes zásuvky a vypínače vypněte el. proud, při vlastním lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a pak vyřízněte. Při lepení okenních výklenků nechte tapetu přečnívat a potom ji přesně odřízněte. U radiátorů stačí tapetu 10–15 cm založit. Stropy raději lepte ve dvojici. Lepidlo nanášejte na stěnu nebo na tapetovaný podklad ( podle pokynů výrobce ) roztíracím válečkem. Suché pásy nařezané vliesové tapety sviňte lícem dovnitř, vzniklou roličku přiložte na lepidlem natřenou stěnu, tapetu odvíjejte a přitlačujte na stěnu gumovým válečkem. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřízněte nožem pomocí pravítka. Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned pomocí čistého hadříku. Pokud chcete individuálně a zvlášť upravit stěnu bordurou, na vyschlou tapetu si pomocí tužky a pravítka označte místo, kde ji chcete nalepit.