01.2.2010

Vinylové tapety jsou odolné

Vlastnosti tapety

Vinylové tapety na zeď jsou velmi oblíbené díky vysoké odolnosti povrchu a snadné údržbě. Tapety jsou plně omyvatelné, otěruvzdorné, odolné proti mechanickému poškození (poškrábání) a částečně tepelně izolují. Vinylové tapety jsou vzhledem k jejich vysoké omyvatelnosti vhodné i do vlhkých prostorů jako jsou koupelny nebo kuchyně. Vinylové tapety se vyrábějí z PVC (umělá hmota). Zadní strana vinylové tapety na zeď může být buďto z papíru nebo z vliesu. Navíc horní vrstva tapety může být vyrobena i v pěnovém provedení. Vinylové tapety na zeď se dají použít i na popraskané a křivé zdi, protože mají strukturovaný povrch, který pomůže zakrýt nedokonalosti zdí.

Lepení a příprava vinylové tapety

Podklad:

  • Stěny místnosti pečlivě očistěte a upravte nerovnosti, např. vyrovnávací hmotou. Staré bytové tapety a vodou rozpustnou malbu odstraňte. Umakartová jádra a různé nátěry zdrsněte a dobře odmastěte. Pokud je podklad suchý a pevný můžete přistoupit k lepení. Na mokré stěny vinylové tapety nelepte, pod tapetou se může vytvořit plíseň. V klasických panelákových koupelnách zvýšíte životnost vinylové tapety profesionálním nalepením. Na čerstvou omítku nebo stěrku naneste penetrační nátěr. Penetraci podkladu můžete provést také lepidlem na lepení tapet, a to podle přiloženého návodu.

Lepidlo na tapety:

  • Pro kvalitní zpracování je rozhodující správně zvolené lepidlo. Pokud jsou vinylové tapety na zeď těžké nebo je lepíte na nesavý podklad, použijte speciální lepidlo, které si připravte v hustší konzistenci. Na lepení vinylový tapet na zeď doporučujeme lepidlo Beeline.

Lepení:

  • Jestliže má vinylová tapeta zadní stranu z papíru, postupujeme obdobně jako při tapetování papírovými tapetami. (Lepidlo naneseme přímo na tapetu, tapetu necháme nabobtnat a před tapetováním aplikujeme na zeď makulaturu.) Tapeta se zadní stranou z vliesu si své rozměry zachovává, proto se lepidlo nanáší přímo na zeď. U všech vinylových tapet (vzhledem k tomu, že přední strana vinylových tapet je z umělé hmoty) může vlhkost unikat pouze směrem do stěny. Délka pásu tapety na stěnu = výška místnosti + 5 cm přídavek nahoře a dole na zarovnání. V případě, že jsou vinylové tapety na zeď se vzorem (je nutný prostřih), přikládá se role tak, aby vždy navazoval začátek vzoru. Vrch vinylové tapety si raději označte tužkou, aby při lepení nedošlo k převrácení pásu tapety, pokud tak ovšem není uvedeno na etiketě. První pás lepte od okna směrem ke dveřím. Předem si pomocí olovnice vyznačte svislou linii. Vinylové tapety na zeď lepte těsně vedle sebe, jen v rozích a na problémových místech je můžete přelepit přes sebe. Lepidlo naneste na tapetu i podklad roztíracím válečkem. Tapetu natřenou lepidlem obraťte na rubovou stranu a přeložte přes sebe, aby se lepidlo rovnoměrně vsáklo do celé tapety. Pozor! Čas potřebný na nasáknutí vinylových tapet je 5–7 min. Pokud bude čas nasakování delší než doporučený, tapeta se natáhne. Dopředu si nachystejte max. 1–2 pásy. Dbejte na to, aby doba působení lepidla na tapetu byla stejná u všech natřených pásů. Přiložte první pruh na stěnu a přitlačte jej rukama ke stěně. Abyste zabránili vzduchovými bublinám, vyhlaďte tapetu směrem od středu ke krajům tapetovacím kartáčem, jehož lehkých poklepáváním se švy spojí. Okraje tapet, které přesahují v dolní části, odřežte pomocí pravítka ořezávacím nožem. Zbytky lepidla odstraňte pokud možno ihned čistým hadříkem. Při lepení okolo zásuvek a vypínačů vypněte el. proud, při vlastním lepení odšroubujte kryt, nalepte tapetu a poté vyřízněte otvor. Při lepení okenních výklenků nechte tapetu přečnívat a po zaschnutí ji přesně odřízněte. Za radiátory stačí tapetu 10–15 cm založit. Stropy lepte raději ve dvojici. Při lepení vinylové tapety na umakartové jádro je dobré do lepidla přimíchat disperzní lepidlo. Při rekonstrukci koupelen a sprchových koutů je vhodné každý spoj po nalepení podmazat čistou disperzí (např. Duvilax LS50) a na místech zvlášť exponovaných spoje vyplnit bezbarvým sanitárním silikonem. Tato investice se Vám mnohonásobně vyplatí. Vanu, umyvadlo nebo sprchový kout opatřete vhodným těsněním. Nelepte vinylové tapety na stěnu při otevřeném okně a dveřích a nevypínejte topení. Pokud voda brzy vyschne, dělají se na tapetě boule.