04.3.2021

Papírové tapety

Papírové tapetyna zeď patří k těm základním, historicky nejstarším, a také k těm nejlevnějším tapetám.

Papírové tapety se rozdělují podle hmotnosti suroviny, od lehkých s gramáží od 90g/m², po střední kolem 150g/m² až po těžké 220 g/m². Dále můžeme papírové tapety rozdělovat na simplexové a duplexové, tzn, že použitý papír na papírovou tapetu může být buď jednoduchý, nebo se může skládat z více vrstev. Nejčastěji ze 2, potom se mluví o tzv. duplexové tapetě. Oba druhy těchto tapet mohou zůstat buď zcela hladké nebo na ně můžeme použít ražbu, tedy na nich vytvoříme plastickou strukturu. Papírové jednovrstvé tapety se nazývají tapety simplexové. Ty jsou tištěny na hotový vstupní materiál, kterým je většinou bělený, bezdřevý papír z buničiny. Dříve se používala tzv. omístěnná ražba. Dnes se výrobci zaměřují na jemnou nebo hlubokou ražbu.

Než se pustíte do tapetování papírové tapety, je potřeba si připravit zeď. Zeď by měla být zbavena vícero nátěrů malby, měla by být hladká a měla by být především zpenetrovaná. Penetrace je vždy velmi důležitým krokem, protože uzamkne stěnu, aby nevsakovala lepidlo a tapeta na stěně dobře držela.

Když lepíme papírovku, tak nanášíme lepidlo na zeď i na tapetu. Lepidlo na tapetu naneseme, složíme a necháme nasáknout. Pozor na to, abyste tapetu nenechali nasáknout moc dlouho, protože pak by se vám začala trhat. Po přiložení tapety na zeď vyhladíme válečkem a přebytečné lepidlo utřeme. Dnešní tapety lepíme na sráz, tedy k sobě, ne přes sebe. A pozor na návaznost vzoru jednotlivých vzorů tapet. Po nalepení tapety na stěnu v místnosti nevětrejte, a snažte se udržet stejnou teplotu až do úplného vyschnutí lepidla - nejlépe 24 hodin. V opačném případě by se vám mohly tapety místy srazit a vytvořit mezery mezi pásy. A to je noční můra všech tapetářů.

Video papírové tapety

V naší tapetové akademii vám ukážeme instalaci papírových tapet...